Halloween in Schiedam Oost

Sinds wanneer is Halloween een ding in Nederland, dacht ik vorig jaar. Al snel wist ik beter. In mijn eigen wijk gingen mijn eigen buren ‘all out’. Trick or Treat is hier in Schiedam alive and kicking!

Dit jaar was het tweede jaar dat we meededen. Even was ik bang dat het misschien een eenmalig iets was geweest. Of dat de buren er misschien dit jaar niet zo veel geld voor over hadden. Niets was minder waar. Binnen no time stonden we met knikkende knieën op straat, en kwamen we met twee volle emmers snoep weer terug. 

Laat ik even voorop stellen dat mijn dochters niet heel snel bang zijn. Maar de buren in Schiedam Oost halen echt alles uit de kast om je de stuipen op het lijf te jagen. Volwassen mannen met complete kostuums wanen zich door de straten, hele straten zijn omgetoverd tot spookhuizen. Soms moet je een hoek om, een hek door of de tuin in, en kom je onderweg wel tien zombies tegen die van alles in je gezicht spuiten. En in het ergste geval, moet je bij iemand naar binnen, een gang door, niet wetende wanneer welk griezel uit welke hoek zal springen. 

Elk jaar doen er meer mensen mee. Dit jaar stond de Rotterdamsedijk voor het eerst op de route. Zombies lagen er in het gras, tegen grafstenen aan geleund of met een fles in de hand. Een waarzegster in een tent was door de hele straat te horen, en bij het bruine café op de hoek stonden ze klaar in kostuum. 

Iedereen op zijn manier

Wat dit feest zo mooi maakt, is je zelf bepaalt welke invulling je er aan geeft. Zo zijn er mensen die gewoon graag deel uit wilden maken van het tafereel, zoals een nieuwe bewoner die een doos koekjes had gekocht en met wat lampjes voor haar deur was gaan zitten. Of een stel jongeren die het op het drinken hadden gezet en halflam aan de deur stonden, maar wel met een grote ton snoep voor de kinderen. 

Ik kwam een bekende tegen, die er elk jaar staat met een zelfgemaakte ketel met heksensoep (limonade) een een prachtige heksenoutfit, terwijl ze er op de Boerhaavelaan een feestje van hadden gemaakt, inclusief partytent en geluidsversterker. Maar overal staat snoep, en de kinderen die langslopen blijven de prioriteit. 

Er is veel kritiek op het zoveelste feest dat vanuit Amerika is komen overwaaien. Het zoveelste feest waaraan commercie wordt gewijd, terwijl ook de kerstboom al opgetuigd is en de pakjes van sinterklaas in de Nieuwe Passage hangen. Dat is ook allemaal wel veel. Maar dat het Amerikaans is, dat kun je bijna niet meer zeggen over dit feest, althans niet in Schiedam Oost, multiculti wijk pur sang. Ik heb nog nooit zoveel verschillende culturen in een feest zien opgaan. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. NELLY speelmans schreef:

    ik heb voor het eerst meegedaan was heeel leuk wist niet dat er zoveel kinderen waren in oost en zoveel culturen .ik vond het heel geslaagt met nog 3 anderen in onze straat volgend jaar doe ik weer mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *