Het ‘Mariniersdagje’ in Rotterdam
Als je de Rotterdampas hebt, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van het marieniersdagje: varen in de bootjes bij Kids Marina, daarna naar het Mariniersmuseum en eindigen op het plein voor het museum, waar nog van alles te doen en zien is. Ik heb het niet zelf bedacht, deze combinatie. Ik heb braaf de tip in het Rotterdampas magazine opgevolgd, en ik kan maar een ding zeggen: dat was een goede tip!
Allereerst de bootjes. Kids Marina zit bij Leuvehaven, voor het Mariniersmuseum. Een hoek van de haven is gereserveerd voor deze miniatuurhaven, waar kinderen aan het roer staan. Je kunt een bootje kiezen om vervolgens tien minuten rond te varen, langs echte boten en andere bootjes, die net zoals jij waarschijnlijk geen koers houden.
Het leukste is waarschijnlijk dat je zelf mag kiezen welk bootje je wilt, als het niet te druk is. Er zijn politiebootjes, ambulancebootjes, watertaxi’s en regenboogbootjes. Mijn kinderen willen altijd in de regenboogboot. Vervolgens mogen zij aan stuur, en het gas intrappen. Wij hadden heerlijk weer, dus ik kon genieten van het zonnetje terwijl de meiden aan het varen waren.
Na tien minuten zijn ze wel uitgevaren. Gelukkig is dit ook geen duur uitje. Met de Rotterdampas is het helemaal gratis. En de actie geldt per boot, niet per persoon. Dus als je met je kinderen in een boot zit en zij ook een Rotterdampas hebben, kun je nog eens terugkomen. Let wel: het is pas weer open vanaf 1 april.
Maritiemmuseum
Na het varen was het tijd voor het Maritiem Museum. Ook hier krijg je gratis toegang met de Rotterdampas, onbeperkt zelfs, en het is het hele jaar open. Ik had er veel over gehoord, en had niet verwacht dat het zo’n succes zou worden.
Toen wij er kwamen (april 2022) liepen er twee tentoonstellingen die leuk waren voor kinderen: Zeemonsters en Professor Plons. Beide tentoonstellingen zijn er nog; Zeemonsters loopt t/m 17 september 2023 en Professor Plons is er volgens mij altijd. We begonnen bij Zeemonsters. Dit was de meer leerzame tentoonstelling. Het gaat over verschillende soorten ‘monsters’ die door de geschiedenis heen in de zee zijn gezien, of waarover geruchten gaan. De vraag is dan ook steeds: heeft dit echt bestaan? Zeemeerminnen komen aan bod, net zoals het monster van Loch Ness en een reuzenkrab. Hoewel ik het een erg leuk thema vond, merkte ik dat mijn kinderen vooral door alle objecten heen wilden rennen. Ze bekeken alles, maar de rode draad ontging ze een beetje.

Aangezien ze zin hadden in spelen, was de volgende tentoonstelling een schot in de roos. Professor Plons is eigenlijk gewoon een grote maritieme speeltuin. Boten om in de klimmen, pakjes om te vervoeren, kranen om te besturen, glijbanen etc. Hier alleen al had ik makkelijk een maritieme dag van kunnen maken. De tentoonstelling is binnen en buiten, een gezien het mooie weer, bleven we lang op het dakterras hangen, wat de terminal verbeeldt. Hier kunnen de kinderen zich uitleven met de first en last mile van de goederen, in de vorm van kistjes, koffers en mini-containers.
Eigenlijk heb je nog weinig nodig na deze twee uitjes, maar als je net als ik kinderen hebt die eindeloos veel energie hebben, kun je nog ravotten op het plein voor het museum. Hier staan allerlei objecten die met de haven te maken hebben, waar ze ook weer in kunnen klimmen en af kunnen glijden. Deze plek kun je overigens altijd bezoeken, want het is open terrein.
We bezochten deze plek in april, en de kinderen hebben het er nog steeds over. Gelukkig komt de actie elk jaar terug bij de Rotterdampas. Als de nieuwe passen er weer zijn (1 maart), dan gaan we weer.
