Hoe ik mijn huis meubileerde met minder dan 100 euro

Voor minder dan 100 euro je huis meubileren? Het kan en ik kan het weten. Hoe dan? Het is simpel. Gratis meubels zijn namelijk overal te vinden. Die 100 euro heb je nodig voor het transport, tenzij je dat al hebt, dan wordt het nog goedkoper. 

Het is alweer even terug, maar er was een tijd dat ik precies datgene verdiende dat ik nodig had om mijn vaste lasten te betalen. Dat was geen fijne tijd. Maar wat ik ervan heb geleerd is dat je met weinig heel ver kunt komen. Het vergt wat inspanning, een goede planning en een busje. En voilà! Je kunt wonen. 

Gratis meubels

Er zijn in dit land heel veel mensen die gratis spullen van de hand doen. Waarom? Soms omdat deze spullen geen waarde meer hebben, maar ook heel vaak omdat ze iemand willen helpen, gewoon te veel hebben of er vanaf willen zonder iets weg te gooien. Er zijn mensen die met een glimlach een goed meubelstuk meegeven aan een wildvreemde en er nog blij van worden ook. Echt waar, deze mensen zijn er, en nog best veel ook. 

Hoe je ze vindt? Ik heb altijd Marktplaats gebruikt. Als je in de categorie meubels zit, sorteer je deze op prijs. Dan krijg je eerst alle gratis advertenties te zien, dit zijn er heel wat. Je kunt ze filteren op regio, zodat je niet heel Nederland afzoekt. En vervolgens is het een kwestie van scrollen, heel veel scrollen. Het vergt wat zoekwerk en je vindt misschien niet altijd precies wat je wilt, maar er is zeker altijd iets bij wat je kunt gebruiken. 

Ik heb dit een maand lang gedaan, totdat ik een huisraad bij elkaar had gesprokkeld. Ik zorgde ervoor dat ik met iedereen op dezelfde dag af sprak. Lukte dat niet, dan zocht ik verder. Daarna boekte ik een busje voor die dag. Je kunt voor ongeveer 60 euro een busje huren. Dat lijkt veel, maar bedenk dat je voor dit bedrag misschien net een stoel had kunnen kopen in een winkel. Je moet uiteraard ook nog benzine betalen, dat is nu misschien wat duurder dan wanneer ik dit deed.  

De dag van vervoer

De dag van vervoer moet strak gepland zijn. Met een beetje mazzel liggen de adressen op een route en niet ver van elkaar. Je bent afhankelijk van de tijd van mensen, maar je wilt ook niet kriskras door het land rijden. Je zult van tevoren moeten uitzoeken hoe ver de plaatsen uit elkaar liggen zodat je reële afspraken kunt maken. En je moet op tijd terug zijn om het busje in te leveren. 

Wij reden op die bewuste dag naar zo’n 10 Martplaatsadressen tussen Rotterdam en Amsterdam. We begonnen in de ochtend en kwamen pas in de avond weer terug. We kwamen in de mooiste dorpjes, ontmoetten de liefste mensen en kwamen terug met een huisraad waar we mee konden starten: een bank, fauteuil, tafel, 4 eetkamerstoelen, een bed, een matras en een wasmachine. 

Langzaam opbouwen

Het is inmiddels 7 jaar geleden en niet alles wat we toen in huis haalden staat er nog. Uiteraard zijn spullen minder nieuw en daardoor minder lang goed. Zo hebben we de wasmachine vervangen met een nieuwe, zuinigere variant toen dit kon en hebben we inmiddels ook een andere bank, die we overigens kregen van een familielid. Een TV kocht ik in de winkel, ik denk niet dat er veel mensen gratis TV’s uitdelen. 

Ik heb dezelfde truc nog een paar keer gebruikt om minder acute meubelstukken op te vissen, zoals een bureau en TV-tafel. Soms betaalde ik hier wat voor, maar nooit veel. Bovendien vind ik regelmatig dingen naast de kant van de weg die nog prima een ronde mee kunnen in mijn huiskamer. 

Ik houd nu meer over en kan veel meer doen, maar ik kijk nog steeds met tevredenheid naar wat ik om me heen heb staan. Ik zit niet op oude vodden en niets is vies. Ik zie meubelstukken met een verhaal, een herinnering aan iemand die het af wilde staan om een ander te helpen. Het zijn meubelstukken die al jaren de ronde doen en nog steeds functioneel zijn. Door ze te hergebruiken, draag ik bij aan het zo lang mogelijk maken van de levensduur van deze spullen. 

Hier word ik blij van. Het is niet alleen de kostenbesparing, waar ik ook blij van word overigens. Als ik af en toe twijfel of ik toch niet een keer een mooiere bank wil en er naar zoek in de winkels, dan deins ik al snel weer terug. Van dat geld kan ik wel tien busjes huren. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Chengfan schreef:

    Wat leuk tips en een mooi verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *